Wat komt er kijken bij een voornaamswijziging?

Wat komt er kijken bij een voornaamswijziging?

We krijgen allemaal na onze geboorte een naam, meestal van onze ouders. Soms echter is iemand erg ongelukkig door deze keuze en wil hij of zij zijn of haar voornaam officieel laten wijzigen. We gaan in dit artikel dieper in op de zaken die hierbij komen kijken.

Zwaarwichtige redenen

Om je voornaam officieel te laten wijzigen moet de rechter van mening zijn dat je een voldoende zwaarwichtige reden hebt om dit verzoek te doen. Dat belang moet groter zijn dan het maatschappelijk belang, dat gediend is bij een zogenoemde continue naamsvorming. 

Daarnaast moet je een geboorteakte hebben die in Nederlands geregistreerd is. Die krijg als je in Nederland geboren bent. 

Er zijn in de afgelopen jaren diverse redenen geweest waarom iemand een voornaamswijziging heeft aangevraagd. In een aantal gevallen was er bijvoorbeeld sprake van een fout die gemaakt werd bij de aangifte van de geboorte. Denk hierbij aan een spelfout of een onjuiste schrijfwijze.

Een andere reden is omdat de voornaam verbonden is met geestelijke mishandeling, pesterijen, verwaarlozing of depressie. Men noemt dit een voornaam met een emotioneel zwaar verleden.

Het komt bovendien regelmatig voor dat iemand zijn of haar naam wil laten wijzigen omdat die tot verwarring kan leiden, al dan niet in combinatie met zaken zoals de achternaam (eventueel na een huwelijk) of door een bepaald beroep.

Er kan ook sprake zijn van een naam die de drager ervaart als een constante bron van ergernis, bijvoorbeeld omdat hij of zij er veel vragen over krijgt. 

Bovendien kan een voornaam in het buitenland vaak voorkomen, maar in Nederland zeer ongebruikelijk en onbekend zijn. Dit kan ook een reden zijn om een officiële voornaamswijziging aan te vragen.

Wat tegenwoordig steeds vaker voorkomt is dat iemand een genderneutrale naam wil of zijn of haar naam wil laten wijzigen vanwege het laten wijzigen van het geslacht. 

Tot slot is het mogelijk dat iemand zijn of haar naam wil laten wijzigen omdat de officiële voornaam al jarenlang wordt vervangen door een roepnaam. 

Als iemand onder de 18 zijn of haar naam wil laten wijzigen moet dit verzoek samen met de ouders of wettelijke verzorgers worden gedaan. Boven de 18 kan je dit verzoek zelf indienen. 

Wat is de procedure?

Een officiële voornaamswijziging vereist een procedure die bij de rechtbank wordt gevoerd. Daarom is het in de arm nemen van een advocaat verplicht. En sowieso is het aan te raden een specialist in te zetten zoals Advocatenkantoor Appelman. De advocaat kan het verzoek met reden omkleed op schrift zetten en bij de bevoegde rechtbank indienen.

De advocaat verzorgt daarnaast ook alle communicatie met de rechtbank en zo nodig met de ambtenaar van de burgerlijke stand en het openbaar ministerie. 

Conclusie

Een voornaamswijziging is dus in Nederland niet ongebruikelijk, maar er moet wel een zwaarwegende motivatie bij het verzoek ingediend worden om de rechter te overtuigen dat het belang van de persoon boven het algemeen maatschappelijk belang gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *