Waarom een overlegscheiding het beste is voor beide
Er zijn meerdere voordelen voor het aanvragen van een overlegscheiding, in tegenstelling tot een vechtscheiding. Je hebt een team dat samenwerkt om voor partijen tot de beste oplossing te komen en voor een zo goed mogelijk verloop van de scheiding te zorgen. Deze oplossing zorgt er ook voor dat er in de toekomst veel kosten voor juridische procedures worden voorkomen. Bovendien kan gebruik worden gemaakt van de kennis en ervaring van het gehele team, waaronder ook een coach (vaak psycholoog) en mogelijk een financieel adviseur.
Hoe werkt een overlegscheiding?
Wanneer allebei de partijen kiezen voor een overlegscheiding advocaat wordt er in overleg met de advocaten een team gevormd, waar ook een coach, financieel adviseur en eventueel een kindertherapeut in zit. Vervolgens vinden er gesprekken plaats waaraan beide partijen én de deskundigen deelnemen. Het gaat erom dat iedereen vertrouwelijk, veilig en vooral vrij met elkaar kunnen communiceren. Alleen op deze manier komen alle gevoelens, wensen en belangen naar boven. Er wordt gekeken naar alle individuele belangen van de ex-partners en de kinderen, plus naar de gezamenlijke belangen. Een oplossing die perfect is voor alle partijen is het doel van een overlegscheiding.
Wanneer kies je voor een overlegscheiding?
Je kan kiezen voor de overlegscheiding als je de behoefte hebt aan je eigen advocaat die ook bij het overleg aanwezig is. Dit is vooral ook handig als je bang bent dat je ex-partner verbaal veel sterker is dan jij, of meer kennis heeft waardoor je in een gewone mediation (de manier om in onderling overleg tot goede afspraken te komen over de gevolgen van een echtscheiding.) ondergesneeuwd raakt. Ook kan een overlegscheiding beter zijn dan een gewone mediation wanneer de emoties in een overleg te veel in de weg staan. Het geven van juridische informatie, de rust bewaren aan tafel en het telkens bijsturen van de emoties wordt dan te veel voor de mediator om in goede banen te leiden. De advocaten zorgen voor extra vertrouwen en rust bij de partners. De coach kan de emoties en het gesprek in goede banen leiden, met hulp van de advocaten.
Is een overlegscheiding voor iedereen geschikt?
Een overlegscheiding is meestal niet nodig wanneer de ex-partners allebei een eigen inkomen hebben en geen kinderen delen. Na een scheiding hebben zij dan namelijk weinig of niks meer met elkaar te maken. Voor exen met kinderen kan een overlegscheiding goed werken. Ook exen waar grote verschillen zijn op het gebied van communicatie en inkomen, hebben vaak baat bij een overlegscheiding. Mediation is in het geval van geen kinderen hebben dan een betere oplossing. In plaats van een team van professionals gaat u dan slechts met één mediator aan de slag om een overeenstemming te bereiken. Maar soms is het ook heel ingewikkeld om samen naar een mediator te gaan. Omdat er veel emoties spelen. Of je hebt behoefte aan een eigen adviseur waar jij je vragen kunt stellen en die jij om advies kunt vragen buiten de aanwezigheid van je ex-partner. Kortom, als er tussen de ex-partners grote verschillen zijn in emoties, kennis en/of verwerking van de scheiding, is mediation niet altijd de beste optie. Mediation gesprekken vinden plaats in aanwezigheid van jullie beiden, en een mediator is neutraal en onafhankelijk.
Wat zijn de voordelen van een overlegscheiding?
Een overlegscheiding wordt steeds populairder om uit elkaar te gaan. Begrijpelijk, want ex-partners kunnen sámen tot een oplossing komen, goede afspraken maken rondom de kinderen en een vechtscheiding voorkomen. Wat zijn nou de voordelen?
•je behoudt de controle
•je werkt samen aan oplossingen
•terug kunnen vallen op de coach die je helpt
•terug kunnen vallen op een eigen advocaat voor het uitleggen van het juridische deel en afspraken over financiën
•oog voor de wederzijdse belangen
•overlegscheiding is informeel en is sneller dan een reguliere scheiding
•er is ruimte voor creatieve oplossingen
•de uitkomst wordt door beide partijen geaccepteerd