Waar heb je recht op bij thuiswerken?
Thuiswerken: sinds de komst van het coronavirus wordt het steeds meer gedaan, zowel verplicht als vrijwillig. In oktober werd bekend dat rijksambtenaren een thuiswerkvergoeding van 363 euro krijgen. Hoe zit dat en waar heb je, ook als je geen rijksambtenaar bent, recht op bij het thuiswerken?
Het Nibud berekende in juli als dat thuiswerken ongeveer 2 euro per dag kost. Een jaar heeft gemiddeld zo’n 228 werkdagen, als je hier de vakantie- en feestdagen van af trekt. Als je deze twee cijfers met elkaar vermenigvuldigd zou een persoon die altijd thuiswerkt dus zo’n 456 euro extra kwijt zijn. De vergoeding van de overheid zou dan dus zo’n 90 euro te laag zijn. Veel werknemers krijgen echter helemaal geen vergoeding, al wordt er wel verwacht dat ze thuiswerken.
Twee euro per dag
Waar komt die twee euro per dag vandaan? Dat zijn de kosten die de werknemer nu zelf maakt en die normaal op kantoor gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan het verwarmen van het huis, het drinken van koffie en thee en de overige energie van brandende lampen en dergelijke. Deze kosten zouden gedekt kunnen worden met twee euro per dag, maar het is natuurlijk maar de vraag of je dit van je werkgever krijgt. Er is nog geen regel waarin dit verplicht is, maar wanneer je in gesprek gaat met je werkgever, valt er misschien wel iets te regelen.
Waar heb je wel recht op?
Ook thuis gelden de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) en de Arbeidstijdenwet. Dat betekent dat je nog steeds een maximaal aantal werkuren en het recht op pauzes hebt. De controle hierop is echter wel lastiger. Wanneer jij namelijk tot 10 uur in de avond op je laptop blijft werken, kun je niet zomaar zeggen dat dat overwerk was, tenzij dat je werkgever je daar expliciet om heeft gevraagd. Als werknemer is dit dus iets waar je vooral zelf goed op moet letten.
Fysieke omstandigheden
De Arbowet is thuis voornamelijk van toepassing als het gaat om de fysieke werkomstandigheden. Zo mag je warmte, veiligheid en gezondheid verwachten op je werk. Je werkplek moet dus niet afdoen aan je gezondheid, wat betekent dat jij het recht hebt op bijvoorbeeld een scherm en een muis als je dat niet al hebt op jouw thuiswerkplek. Je kunt je werkgever echter niet dwingen om een bureaustoel voor je aan te schaffen, deze moet dan ook inzicht hebben in jouw werkplek. Uiteindelijk komt het er op neer dat je in gesprek moet gaan met je werkgever en dat jullie samen tot een oplossing moeten komen waarin jullie je beiden kunnen vinden. Kom je er niet uit samen met je werkgever en weet je zeker dat je recht hebt op bepaalde dingen die je niet krijgt? Dan kun je RechtNet Advocaten gespecialiseerd in arbeidsrecht inschakelen.