Rijden zonder rijbewijs kent grote gevolgen

Rijden zonder rijbewijs kent grote gevolgen

Dat rijden zonder rijbewijs niet is toegestaan, is duidelijk. In de wegenverkeerswet zijn alle bepalingen opgenomen, die van toepassing zijn op deelname aan het verkeer. Wat echter de gevolgen kunnen zijn bij overtredingen, is niet voor iedereen duidelijk.

Vaak is de hulp van een strafrechtadvocaat nodig als er een straf wordt opgelegd. Een straf kan namelijk worden aangevochten. Wel zo prettig als je dat kunt laten doen door een ervaren strafrechtspecialist.

Rijden zonder rijbewijs

Als jij zonder rijbewijs achter het stuur stapt en de politie houdt je staande, dan zal er een strafbeschikking, oftewel boete volgen van 340 euro. Bij een tweede aanhouding kost het je echter al 400 euro en zul je een voorwaardelijke hechtenis tegemoet kunnen zien. Ook zal er een aantekening op jouw naam volgen. Bij een volgend delict heeft dit direct consequenties. De impact van rijden zonder rijbewijs zijn niet alleen voor jou groot. Stel dat jij iemand aanrijdt, dan ben je niet verzekerd. De financiële gevolgen zijn dan niet meer te overzien. Los van het feit dat je wellicht je hele leven met een schuldgevoel blijft rondlopen.

Strafrecht Advocaat inschakelen

Als blijkt dat jij al vaker de fout in bent gegaan, moet je waarschijnlijk voor de kantonrechter verschijnen. Dit is niet mals, want je loopt dan het risico op een werkstraf. Het kan zelfs zo zijn dat je in hechtenis wordt genomen. Hier komt de strafrechtadvocaat om de hoek kijken. Om te voorkomen dat jij daadwerkelijk de gevangenis in moet, kan de advocaat jou bijstaan.

De advocaat kan jou inlichten over de procedure die zal gaan volgen. Ook verstrekt hij jou informatie over mogelijke straffen en de mogelijkheden die er zijn om gevangenisstraf te voorkomen.

Pro deo advocaat

Krijg jij een dagvaarding van de kantonrechter en hangt jou onvoorwaardelijke hechtenis boven het hoofd? In dat geval kun je recht hebben op de hulp van een pro deo advocaat. Of de hulp van een pro deo advocaat kan worden ingeroepen, is wel afhankelijk van jouw inkomen. Voor het bepalen van jouw inkomen wordt het inkomen van twee jaar geleden als uitgangspunt gebruikt. Overstijgt jouw inkomen een bepaalde hoogte, dan zal pro deo hulp niet voor jou van toepassing zijn. De kosten om je te laten bijstaan tijdens je verdediging, zal dus in die situaties vrijwel geheel voor jouw rekening komen.

Zorg dat je niet zonder rijbewijs achter het stuur kruipt. Het bespaart je een hoop ellende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *