Rijden onder invloed? Wat zijn de gevolgen hiervan?

Rijden onder invloed? Wat zijn de gevolgen hiervan?

Wat betekent rijden onder invloed?

Het is iets wat helaas altijd terug komt in het nieuws. Rijden onder invloed is dat je een te grote hoeveelheid drugs, pillen, lachgas of alcohol inneemt en achter het stuur gaat zitten maar, dit heeft dan zoveel invloed op jouw rijgedrag. In principe hebben de middelen die je hebt ingenomen dan meer controle over jou dan dat jij dat over jezelf hebt. Als je rijdt onder invloed dan denk je vaak dat jou niks kan overkomen maar, dat is absoluut niet zo. Je zet allereerst jouw en andermans veiligheid op het spel. De politie voert vaker ook controles uit waaruit kan blijken of iemand onder invloed is.

Wat zijn de gevolgen van rijden onder invloed?

De gevolgen van kunnen immers zijn wat betreft jouw leven. Er gebeuren zo vaak ongelukken(soms met dodelijke afloop) waarbij kon worden geconstateerd dat een bestuurder onder invloed was. Als je iemand aanrijdt als jijzelf onder invloed bent heb je een dode op je geweten maar, je kunt ook onder invloed de macht over het stuur verliezen waardoor je hard tegen een boom botst. Op deze manier gaan rijden is ook strafbaar en daarom kunnen er ook een flinke straffen worden opgelegd als celstraf, geldboete of een taakstraf. Bij alcohol is het zo dat je een bepaalde maximum promillage(hoeveelheid alcohol) in je bloed mag hebben en is het ook van belang of je langer of korter je rijbewijs dan 5 jaar hebt. Als de rechter of politie nog harder moeten optreden wordt je rijbewijs ingevorderd voor drugs dus, dan mag je voor bepaalde tijd geen autorijden. Jouw naam zal in het systeem vermeld worden met de status: rijbewijs ingevorderd. Kortom, onder invloed toch je auto instappen is vragen om problemen.

Waarom kiezen mensen er dan toch voor om dit te doen?

Dit is iets wat de politie zich ook afvraagt. Veelvoorkomende redenen die vaak genoemd worden zijn dat mensen alcohol of drugsverslaving moeilijk kunnen negeren en stoerdoenerij. Veel mensen willen laten zien hoe stoer het is om onder invloed te gaan rijden wat ook wel machogedrag heet. Andere mensen hebben niet perse negatieve bedoelingen maar willen wel even gaan “experimenteren” achter het stuur en vaak pakt dit verkeerd uit. Pas als mensen hierdoor een vervelende gebeurtenis hebben meegemaakt zien ze in wat voor grote risico’s ze hebben genomen. Uiteindelijk zullen er in het verkeer altijd wel mensen zijn die de regels aan hun laars lappen.

Wil jij je rijbewijs terug? Dan adviseren wij je om advies om te nemen met een advocaat die hierin gespecialiseerd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *