Rechtshulp nodig? Kijk of je recht hebt op hulp van een pro deo advocaat

Rechtshulp nodig? Kijk of je recht hebt op hulp van een pro deo advocaat

Als je de term pro deo advocaat ziet staan, dan betekent dit dat er sprake is van rechtsbijstand diensten, die gratis door de advocaat verleend worden.

Dit is mogelijk, doordat de staat de kosten voor zijn rekening neemt bij rechtshulp.

Pro deo advocaat

Een advocaat die volgens het pro deo principe werkt, wordt alleen betaald door de overheid, als de beschuldigde de rechtshulp zelf niet kan betalen. Andere benamingen voor de pro deo advocatuur zijn:

  • toevoeging advocaat
  • advocaat van onvermogen

Als blijkt dat jij recht hebt op hulp van een dergelijke pro deo advocaat, dan is er in een aantal gevallen wel sprake van een eigen bijdrage.

Vergeleken met de gebruikelijke kosten van een in te schakelen advocaat zal je, ingeval van een eigen bijdrage, maar een fractie betalen van het geheel aan kosten.

Bepaling eigen bijdrage

Om vast te stellen, welk bedrag eventueel door jou moeten worden betaald, wordt een peiljaar gehanteerd. Dit betekent dat jouw inkomen van twee jaar geleden als uitgangspunt wordt genomen bij het bepalen van het door jou te betalen eigen deel.

Als je contact zoekt met een advocaat die pro deo werkt, dan kan deze voor jou uitzoeken of je voor zijn dienstverlening in aanmerking komt. Je kunt zelf ook alvast onderzoek doen via de website: Raad van Rechtsbijstand. Zo heb je alvast een idee wat jou te wachten staat.

Wanneer geldt geen eigen bijdrage?

Er zijn situaties waarbij de hoogte van het inkomen niet leidend is voor het bepalen van een zelf te betalen aandeel. Dit is het geval in de volgende situaties:

  • als je uit noodweer moest handelen
  • wanneer rechtbank bepaalt dat je geen bijdrage betaalt
  • als je slachtoffer bent van gewelds- of zedenmisdrijf
  • wanneer je een asielzoeker bent
  • bij illegaal verblijf in Nederland
  • bij minderjarigheid met hulp van een bijzondere curator

Wanneer bij de uitspraak blijkt dat jij wordt vrijgesproken, hoef je ook geen eigen bijdrage te voldoen. Als je hulp nodig hebt, kan je een vrijblijvend gesprek aanvragen.

Hierbij wordt gekeken wat er aan de hand is en op welke manier jij het beste kunt worden geholpen. Blijkt dat jij niet in aanmerking komt voor de gratis rechtshulp, dan ben je toch al een stuk wijzer geworden als het gaat om het traject dat jij moet doorlopen bij de rechtszaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *