Een fout in het vonnis, wat kun je ertegen doen?

Een fout in het vonnis, wat kun je ertegen doen?

De rechtspraak in Nederland is van hoge kwaliteit. Dat is maar goed ook, want een goede en onafhankelijke rechtspraak is belangrijk voor een democratische samenleving. Soms gaat het echter nog wel eens fout. Fouten maken is menselijk en dat kan nu eenmaal gebeuren. Wat er zoal fout kan gaan en wat je daartegen kunt doen, lees je in het artikel hieronder.

Het kan zomaar gebeuren dat er een fout in het vonnis, of in de uitspraak van de rechter staat. Soms worden er namen verkeerd gespeld of omgewisseld, worden bedragen niet goed opgeteld, of wordt de rente vergeten. Deze fouten klinken klein, maar kunnen grote gevolgen hebben. Gelukkig kun je daar iets aan doen.

In hoger beroep of in cassatie

Als je het, om welke reden dan ook, niet eens bent met de uitspraak van een zaak, kun je in hoger beroep gaan. Het Gerechtshof bekijkt en beoordeeld de zaak dan opnieuw. Je krijgt dat een nieuwe uitspraak, die uitspraak heet ‘arrest’. Als je het daar nog niet mee eens bent, kan er nog beroep ‘in cassatie’ worden ingesteld bij de Hoge Raad in Den Haag. De Hoge Raad is het hoogste rechtsorgaan in Nederland.

Je gaat vaak in hoger beroep of in cassatie, als je het niet eens bent met het gestelde vonnis. Door in hoger beroep te gaan, kun je soms een andere uitslag krijgen. 

Fouten in het vonnis

Maar wat nou als de rechter een fout in het vonnis heeft gemaakt? Zoals bijvoorbeeld een verkeerde naam op geschreven? Tegenwoordig hoef je daar niet meer voor in hoger beroep. Vroeger moest dat wel en moest een nieuwe rechter een fout in de zaak rechtzetten. Dat was natuurlijk erg omslachtig en daarom zijn in 2002 twee artikelen toegevoegd aan de wet Burgerlijke Rechtsvordering. In deze artikelen staat dat de rechter in zo’n situatie zelf dergelijke fouten in de uitspraak mag herstellen.

Dit kan echter niet bij alle fouten, het rechtzetten van fouten zónder in hoger beroep te moeten gaan, kan alleen bij duidelijke fouten. Hier gaat het dus om verkeerde cijfers of namen. Wanneer er volgens jou een fout in echt de uitslag het vonnis zit, wordt gesteld dat je het niet eens bent met het vonnis. Dan moet je wel in hoger beroep.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij een rechtszaak of ben je op zoek naar juridisch advies. De advocaten van RechtNet zijn experts in procesrecht en kunnen je helpen met al je vragen en problemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *