De verschillende rechtsgebieden waarin advocaten zich kunnen specialiseren

De verschillende rechtsgebieden waarin advocaten zich kunnen specialiseren

De wet is enorm uitgebreid en complex. Om het vak van advocaat enigszins behapbaar te maken, zijn er verschillende zogenaamde rechtsgebieden waarin advocaten zich kunnen specialiseren. In dit blog kun je meer lezen over de verschillende rechtsgebieden die er in Nederland bestaan. Hoewel er enorm veel verschillende gebieden zijn waar advocaten zich in kunnen specialiseren, worden hier alleen de vaakst voorkomende besproken. 

Familierecht

Een advocaat die zich specialiseert in familierecht kan je helpen bij allerlei zaken die te maken hebben met relaties tussen bepaalde personen. Het valt onder de tak van het civiele of burgerrecht. Er zijn tal van uiteenlopende zaken die onder het familierecht te scharen vallen, zoals echtscheidingen, adoptie, ouderlijk gezag, partneralimentatie, ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing. 

Arbeidsrecht

De grote meerderheid van de mensen heeft een baan. Met zo veel werkende mensen kan er wel eens een conflict ontstaan. Daarvoor kan je een arbeidsrechtadvocaat in de arm nemen. Die kan je bijvoorbeeld helpen bij een conflict over ontslag, het vorderen van loon of het opstellen van bepaalde documenten. Als werkgever kun je conflicten voorkomen door je van tevoren in te lezen over de verschillende rechten en plichten die je hebt. Daarnaast kan een arbeidsrechtadvocaat je ook preventief adviseren over waar je rekening mee dient te houden.

Letselschade

Ten slotte kan een advocaat ervoor kiezen om zich te specialiseren in letselschade. Dit is materiale, lichamelijke of geestelijke schade die u heeft opgelopen tijdens bijvoorbeeld een verkeers- of bedrijfsongeval of affectieschade (schade ten gevolge van een heftige gebeurtenis). Het doel van een letselschadeadvocaat is het verhalen van de schade op degene die het veroorzaakt heeft, maar soms gaat het ook om toekomstige schade. Immateriële schade wordt uitgekeerd in de vorm van zogenaamd smartengeld. Het is vaak echter lastig vast te stellen hoeveel smartengeld er uitgekeerd dient te worden, omdat mentale schade lastig op waarde te schatten is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *